هر آنچه که لازم است در رابطه با مواد اولیه و تشکیل دهنده ظروف آلومینیومی یکبار مصرف بدانید
ظروف آلومینیومی در پخت و پز، نگهداری غذا و بسته بندی آن و همچنین در مراسمات مذهبی، رستوران ها و … استفاده میشوند و از پر مصرف ترین ظروف محسوب میشوند که متقاضیان زیادی دارد.
علت محبوبیت این ظروف، کیفیت و مقاومت مناسب آن است زیرا آلومینیوم فلزی سبک با قابلیت بازیافت است که از لحاظ بهداشتی تایید شده است و ضمن سالم نگه داشتن مواد غذایی، تاثیری در طعم و مزه غذا ندارد.
در این مقاله به فرایند تولید ظرف آلومینیومی ، مزایا، فرایند آماده سازی مواد اولیه و روش های نوین برای بهبود کیفیت این محصولات میپردازیم.
مواد اولیه و تشکیل دهنده ظروف آلومینیومی یکبار مصرف
برای تولید ظروف آلومینیومی یکبار مصرف و فویل آلومینیومی از ورق های آلومینیومی استفاده میشود. تولید کنندگان این ظروف، پس از دریافت ورق های آلومینیومی از کارخانه ها، آن را از دستگاه های نورد عبور داده و ضخامت آن را کاهش میدهند و به دستگاه های تولید ظروف انتقال میدهند تا بعد از برش، فرم دهی و سایر فرایند ها به ظروف مورد نظر تبدیل شوند.

آلومینیوم خالص: قلب تولید ظروف یکبار مصرف
آلومینیوم فلزی نرم و سبک وزن و سفید نقره ای است که از سنگ معدن بوکسیت به دست میآید. آلومینیوم برخلاف بسیاری از فلزات، در برابر خوردگی، دما و رطوبت بسیار مقاوم است. همچنین، این فلز حرارت را به صورت یکنواخت عبور میدهد و شکل پذیری و جلای خوبی داشته و به دلیل درخشندگی و انعکاسی که دارد، برای ساخت ظروف انتخاب مناسبی است.
در کنار قیمت مناسب و تنوع در طراحی و اشکال این محصولات و با توجه به ویژگی های گفته شده، ظروف یکبار مصرف آلومنیومی از محبوب ترین و بهداشتی ترین ظروف موجود در بازار به شمار میآیند و برای رستوران ها و سرویس های پذیرایی در مراسمات خانوادگی و مذهبی کاربرد های زیادی دارند.

مزایای ظروف آلومینیومی
- ظروف آلومینیومی با توجه به مقاومت بالایی که در برابر حرارت دارند، آلودگی های شیمیایی کمتری را به مواد غذایی انتقال میدهند و در نتیجه جزء سالم ترین ظروف موجود در بازار هستند.
- این ظروف سبک بوده و حمل و نقل آن ها آسان تر است.
- ظروف آلومینیومی مقاومت و دوام بالایی دارند.
- کیفیت غذا را حفظ کرده و تاثیری در طعم و بوی غذا ندارند.
- حرارت مواد غذایی را حفظ میکنند و ماندگاری گرمای غذا را افزایش میدهند.
- دوستدار طبیعت هستند و آثار زیست محیطی کمتری نسبت به سایر ظروف دارند.
- ظروف آلومینیومی بدون از دست دادن ویژگی و خصوصیاتش، بار ها قابل بازیافت میباشند.

فرایند های آماده سازی مواد اولیه و تشکیل دهنده تولید ظروف آلومینیومی یکبار
فرایند تولید آلومینیوم به چه معناست؟ (آلومینیوم چگونه ساخته می شود؟)
فرایند تولید آلومینیوم به 3 مرحله تقسیم می شود. در مرحله اول بوکسیت های حاوی آلومینیوم از زمین استخراج میشوند. سپس این بوکسیت ها به آلومینا یا اکسید آلومینیوم تبدیل شده و در مرحله آخر با استفاده از احیای الکترولیتی آلومینیوم خالص تولید میشود.

استخراج و فرآوری بوکسیت برای تولید آلومینیوم
سنگ معدنی که آلومینیوم از آن استخراج میشود بوکسیت است که بوکسیت ها معمولا در نزدیکی سطح زمین یافت میشوند و برای استخراج آن از طریق معادن روباز یا تکنیک های استخراج نواری استفاده میشود.
بوکسیت پس از استخراج ابتدا با استفاده از فرایند شیمیایی بایر در پالایشگاه ها به اکسید آلومینیوم خالص (آلومینا) تبدیل میشود. آلومینا با استفاده از فرایند ذوب به آلومینیوم تبدیل شده و آلومینیوم فلزی مذاب به کوره های نگهداری منتقل میشود تا ناخالصی های آن حذف شده و با اضافه کردن عناصر آلیاژی، به شمش ریخته میشود.
برای تولید ظروف با استفاده از فرایند اکستروژن، آلومینیوم را گرم کرده و با استفاده از قالب های مخصوص و فشرده آن را به محصولات مورد نظر تبدیل میکنند.
افزودنیها و ترکیبات کمکی در تولید مواد اولیه و تشکیل دهنده تولید ظروف آلومینیومی یکبار مصرف
برای بهبود ویژگی ها و افزایش مقاومت آلومینیوم، عناصر دیگری مانند منیزیم، سیلیسیم و مس و … به آن اضافه میکنند تا بتوانند آن را به آلیاژ های متنوعی تبدیل کنند که هر کدام از آن ها در صنایع مختلفی به کار میروند که در اینجا به آلیاژ های آلومینیوم به کار رفته در ساخت ظروف اشاره میکنیم.
آلیاژهای آلومینیوم: ترکیب مقاوم و سبک
آلیاژهای آلومینیوم از متنوع ترین آلیاژها هستند که در سری های مختلف 1000، 2000، 3000، 4000، 5000، 6000، 7000 و 8000 تقسیم بندی میشوند. برای ساخت ظروف آلومینیومی از سری آلیاژ 1000 استفاده میکنند. آلومینیوم در سری 1000، جوش پذیری، فرایند پذیری، مقاومت و هدایت الکتریکی و حرارتی خوبی دارند. همچنین، آلیاژ سری 3000 نیز با توجه به مقاومت در برابر خوردگی و استحکام بالا برای ساخت ظروف استفاده میشوند.
روان کننده ها و تاثیر آن ها در فرآیند تولید مواد اولیه و تشکیل دهنده ظروف آلومینیومی یکبار مصرف
برای تولید ظروف آلومینیومی، رول های آلومینیوم را برای کاهش ضخامت از دستگاه های نورد عبور میدهند. در این مرحله از روان کننده ها برای کنترل فرایند نورد جهت خنک کردن استفاده میکنند.
روان کننده ها میتوانند طول عمر ظروف را افزایش دهند و از آن ها در برابر ساییدگی و خوردگی محافظت کنند. همچنین میتوانند ظاهر ظروف را براق و صاف تر نشان دهند و از چسبیدن مواد غذایی به ظروف حین پخت و پز جلوگیری کنند.
انتخاب صحیح روان کننده برای ساخت ظروف آلومینیومی بسیار مهم است چرا که روان کننده ها میتوانند در دمای پخت و پز، تاثیر مستقیمی در مقاومت آلومینیوم داشته باشند. به طور مثال روان کننده های معدنی، مصنوعی و طبیعی هر کدام تاثیر متفاوتی در واکنش با آلومینیوم دارند. برخی از روان کننده ها نیز ممکن است در دمای بالا تجزیه شده و در نتیجه مقاومت آلومینیوم را کاهش دهند.
تأثیر مواد اولیه و تشکیل دهنده ظروف آلومینیومی یکبار مصرف بر کیفیت و ایمنی
مواد اولیه به کار رفته در ظروف آلومینیومی، میبایست از کیفیت بالایی برخوردار باشند و محصولات با استفاده از روش های اصولی و صحیح تولید شوند. رعایت این نکات از مرحله استخراج تا تولید، بر افزایش طول عمر و ماندگاری ظروف و بازیافت آن تاثیر مستقیمی دارد.
چگونگی تاثیر مواد اولیه بر مقاومت ظروف در برابر حرارت
مقاومتی که ظروف آلومینیومی در برابر حرارت از خود نشان میدهند در کنار آلومینیوم خالص به کار رفته در تولید آن، به سایر مواد اولیه آن نیز وابسته است. به طور مثال افزودنی های آلیاژی نظیر مس و منیزیم میتوانند موجب بهبود مقاومت آلومینیوم در برابر حرارت شوند.
باید به این نکته نیز توجه کرد که ناخالصی و آلودگی های آلومینیوم نیز می توانند مقاومت حرارتی ظروف را تحت تاثیر قرار دهند. بنابراین انتخاب درست ترکیبات و افزودنی های آلیاژی میتواند نقش مستقیمی با مقاومت ظروف و کیفیت آن ها در برابر حرارت داشته باشد.