آزمایشگاه تولید مواد غذایی به فضا پرتاب شد
به گزارش ایسنا، «آژانس فضایی اروپا»(ESA) برای کاهش هزینه تغذیه فضانوردان در فضا و متحمل شدن هزینه گزاف برای ارسال غذا از زمین به فضا، به تازگی آزمایشگاهی را به فضا پرتاب کرده است که گامی مهم در تولید غذا در فضا محسوب میشود.
به نقل از آیای، تغذیه یک فضانورد میتواند نزدیک به ۲۷ هزار دلار در روز هزینه داشته باشد. برای مقابله با این هزینه سنگین و کشف یک ماجراجویی جدید در فضا، «آژانس فضایی اروپا» میخواهد ظرف دو سال، یک کارخانه تولید غذا در «ایستگاه فضایی بینالمللی»(ISS) راهاندازی کند.
انگیزه اصلی این پروژه کاهش هزینهها است، اما این ابتکار میتواند یک مانع اساسی را که از تبدیل شدن انسان به یک گونه چند سیارهای جلوگیری میکند، از بین ببرد. این مانع، «غذای فضایی» است.
محققان «کالج امپریال»(Imperial College) در لندن و شرکت «فرانتیر اسپیس»(Frontier Space)، در خط مقدم این علم نوین قرار دارند.
گوشت مرغ پرورشیافته در آزمایشگاه در حال حاضر به سوپرمارکتهای آمریکا و سنگاپور راه یافته است. طرفداران پرورش غذا در آزمایشگاه میگویند که ارزش واقعی این موادغذایی در توانایی آنها به عنوان یک منبع غذایی پایدار و سازگار با محیط زیست، نهفته است.
بیوراکتوری که میتواند هر نوع غذایی را تولید کند
دکتر «عقیل شمسول»(Aqeel Shamsul)، مدیرعامل و بنیانگذار شرکت «فرانتیر اسپیس»، گفت: علم کنونی میتواند از انرژی خالص، غذا و نوشیدنی تولید کند. این دیگر یک داستان علمی و تخیلی نیست.
آنها با استفاده از یک «بیوراکتور»(bioreactor) در مرکز پروتئینهای پایدار، ژنتیک مواد غذایی را مهندسی میکنند.
«بیوراکتور» یا «واکنشگاه زیستی» گونهای از راکتورهای شیمیایی است که در آن واکنشهای زیستی شبیهسازی میشوند.
دانشمندان یک ژن را به مخمر اضافه میکنند که باعث تولید ویتامینهای اضافی میشود. آنها میتوانند از این روش برای تولید انواع مواد غذایی مانند پروتئین، چربی، کربوهیدرات و وعدههای غذایی کامل استفاده کنند.
این سامانه ممکن است روی زمین کار کند، اما مشخص نیست که آیا در شرایط چالشبرانگیز فضا به درستی کار خواهد کرد یا خیر.
این تیم نمونهای از یک مخمر ویژه را در نسخه کوچکتری از «بیوراکتور» به فضا ارسال کرد.
آیا یک بیوراکتور میتواند در فضا استیک درست کند؟
پس از پرتاب «بیوراکتور» توسط موشک «فالکون ۹»(Falcon 9) شرکت «اسپیسایکس»(SpaceX)، این ماهواره که به شکل یک مکعب کوچک(تاسواره) و حاوی یک آزمایشگاه کوچک است با اولین فضاپیمای تجاری قابل بازگشت اروپا موسوم به «فینیکس»(Phoenix)، به دور زمین خواهد چرخید.
سه ساعت بعد، این نمونه آزمایشگاهی در سواحل پرتغال به زمین باز خواهد گشت و یک کشتی بازیابی، آن را به لندن منتقل خواهد کرد. در آنجا دانشمندان علوم غذایی به بررسی این موضوع میپردازند که چگونه میتوان یک «بیوراکتور» ساخت که به آنها امکان پرورش غذا در فضا را تا اوایل سال آینده بدهد.
محصولات ساخته شده توسط «بیوراکتور»، شبیه به یک ماده چسبناک آجری رنگ هستند، بنابراین دانشمندان میخواهند این مشکل را حل کنند. در حال حاضر فضانوردان غذای فضایی را در «ایستگاه فضایی بینالمللی» نوعی چالش میدانند. از آنجایی که غذا در فضا به صورت منجمد و خشک شده یا پرتوزده است، آشپزی در فضا شامل تزریق آب داغ به کیسه مواد غذایی است.
«جاکوب رادزیکوفسکی»(Jakub Radzikowski) سرآشپز ارشد «کالج امپریال»، میتواند نشاسته و پروتئین را از قارچها تهیه کند.
وی گفت: ما میتوانیم هر نوع غذایی را در فضا تهیه کنیم.
اگرچه این پروژه در انتظار تأیید است، اما امکان تولید غذاهای پیچیده و غنی از مواد مغذی در فضا به سرعت در حال تبدیل شدن به واقعیت است.
دکتر «عقیل شمسول» همچنین خاطرنشان کرد: رؤیای ما، ساخت کارخانههایی در مدار زمین و روی کره ماه است.
این «بیوراکتور» اولین گام در برای ایجاد زیرساختهای لازم برای امکان سکونت در فضا خواهد بود.
انتهای پیام
منبع: خبرگزاری ایسنا