آزمایش قریب الوقوع پیشرفتهترین تراشه مغزی جهان برای درمان اضطراب و افسردگی
ارتباط فردا: فناوری امواج فراصوت میتواند به بهبود شرایط سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب کمک کند.
به نقل از گاردین، در یک آزمایش جدید از جانب سرویس بهداشت ملی بریتانیا(NHS)، دانشمندان در حال بررسی استفاده از امواج فراصوت برای تأثیر مستقیم بر فعالیت مغز هستند.
این رویکرد درمانی جدید از فناوری رابط مغز-رایانه(BCI) استفاده میکند که معمولا زیر جمجمه قرار میگیرد.
ایمنی و اثربخشی فناوری جدید رابط مغز-رایانه در یک کارآزمایی بالینی ۶.۵ میلیون پوندی شامل ۳۰ بیمار مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. این کارآزمایی توسط آژانس تحقیقات و اختراعات پیشرفته بریتانیا تامین میشود.
استفاده از امواج فراصوت
آزمایش آتی، دستگاهی را که توسط سازمان غیرانتفاعی آمریکایی «فارست نوروتک»(Forest Neurotech) ایجاد شده است، ارزیابی خواهد کرد.
بسیاری از ایمپلنتهای کنونی رابط مغز-رایانه نیاز به قرار دادن الکترود به صورت مستقیم در مغز دارند، اما این دستگاه جدید از امواج فراصوت برای نظارت و تأثیرگذاری بر فعالیت مغز استفاده میکند.
این دستگاه ابتدا الگوهای فعالیت مغز را مشاهده و ثبت میکند. سپس از امواج فراصوت متمرکز برای تحریک دقیق خوشههای خاصی از نورونها استفاده میکند.
این پالسهای هدف، اساساً گروههای نورونهای انتخابی را «فعال» یا «تحریک» میکنند. این مانند این است که برای افزایش فعالیت نورونها یک تلنگر کوچک به آنها بزنید.
این کارآزمایی بر روی بیمارانی متمرکز خواهد شد که تحت یک نوع خاص از جراحی مغز قرار گرفتهاند که در آن بخشی از جمجمه به طور موقت برای کاهش فشار داخل جمجمه برداشته میشود. این وضعیت به محققان اجازه میدهد تا دستگاه را بدون نیاز به روشهای جراحی اضافی آزمایش کنند.
فناوری فراصوت در زیر جمجمه میتواند دقیقاً تغییرات ظریف در جریان خون در مغز را تشخیص دهد. این کار امکان ایجاد نقشههای سه بعدی بسیار دقیق از فعالیت مغز با وضوح بسیار بالاتر را از اسکنهای استاندارد fMRI فراهم میکند. علاوه بر این، این ایمپلنت میتواند پالسهای فراصوت متمرکز را برای تحریک مکانیکی نورونها ارائه دهد.
شروع آزمایش از ماه مارس
در طول این کارآزمایی، این ایمپلنت به مدت دو ساعت روی پوست سر شرکتکنندگان مستقیماً روی جمجمه قرار میگیرد.
محققان یک ارزیابی جامع از فعالیت مغز شرکتکنندگان برای تعیین اثربخشی دستگاه در تعدیل خلق و خو و سطوح انگیزشی انجام خواهند داد.
این آزمایش که از ماه مارس آغاز میشود، بیش از سه سال ادامه خواهد داشت. بر اساس گزارشها، هشت ماه ابتدایی به اخذ تاییدیه نظارتی اختصاص خواهد یافت. پس از اتمام موفقیت آمیز این مرحله، شرکت «فارست نوروتک» قصد دارد به یک کارآزمایی بالینی در مقیاس کامل با تمرکز بر یک بیماری خاص مانند افسردگی پیشرفت کند.
با این حال، استفاده از امواج فراصوت نگرانیهای ایمنی خاصی را ایجاد میکند. انرژی فراصوت میتواند توسط بافتها جذب شود و به طور بالقوه باعث گرم شدن آنها شود.
کارشناسان نیاز به تعادل دقیق شدت و مدت استفاده از امواج فراصوت را برای به حداقل رساندن خطر گرم شدن بافت و در عین حال دستیابی به اثر درمانی مورد نظر تاکید میکنند.
آژانس تحقیقات و اختراعات پیشرفته بریتانیا ادعا میکند که این ایمپلنت موسوم به «فارست ۱»(Forest ۱) پیشرفتهترین رابط مغز و رایانه در جهان است، زیرا میتواند به طور همزمان بر فعالیت مغز در مناطق مختلف تأثیر بگذارد.
این فناوری این پتانسیل را دارد که برای تعداد زیادی از بیماران مبتلا به بیماریهایی مانند افسردگی، اضطراب و صرع مفید باشد. این شرایط با اختلال در شبکههای پیچیده فعالیت مغز به جای محدود شدن به مناطق محلی خاص در مغز مشخص میشود.
ژاک کارولان(Jacques Carolan)، مدیر برنامه آژانس تحقیقات و اختراعات پیشرفته بریتانیا به گاردین گفت: فناوریهای عصبی میتوانند به طیف وسیعتری از افراد نسبت به آنچه فکر میکردیم، کمک کنند. کمک به درمان افسردگی مقاوم به درمان، صرع، اعتیاد، اختلالات خوردن، این فرصت بزرگی است. ما در شرایطی هستیم که امیدواریم بتوانیم آنها را درمان کنیم و انواع جدیدی از فناوریها برای انجام این کار در حال ظهور هستند.
انتهای پیام
منبع: خبرگزاری ایسنا